1. Haberler
  2. Eğitim
  3. 3. Karatay Uluslararası İslam İktisadı ve Finans Konferansı

3. Karatay Uluslararası İslam İktisadı ve Finans Konferansı

featured
3-karatay-uluslararasi-islam-iktisadi-ve-finans-konferansi.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“3. KTO Karatay Uluslararası İslam İktisadı ve Finans Konferansı”, İslami Finansta Yenilikler ve Dijital Dönüşüm temasıyla Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nde açılış programıyla başladı. Dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, etik finans, katılım bankacılığı, sukuk, İslami sigorta (Tekâfül) gibi yenilikçi finansal araçların geleceği, blockchain, yapay zekâ, büyük veri analitiği ve robotik süreç otomasyonu ile fintech yeniliklerinin İslami finans üzerinde etkileri gibi birçok konu başlığının ele alınacağı konferans; oturumlar, paneller, çalıştaylar ve akademik araştırmaların yanı sıra pratik uygulamalar için de önemli bir zemin sunacak.
İslam İktisadı ve Finans alanında çalışan akademisyenler ve uygulayıcılar için uluslararası bir platform sunan “3. Karatay Uluslararası İslam İktisadı ve Finans Konferansı”, İslami Finansta Yenilikler ve Dijital Dönüşüm temasıyla KTO Karatay Üniversitesi’nde başladı. Konferansa, KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili,  KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birekul, Ziraat Katılım Bankası Ürün Yönetimi ve Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Suat Tüccar, akademisyenler ve 10 farklı ülkeden davetliler katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç gerçekleştirdi. 
“3. Karatay Uluslararası İslam İktisadı ve Finans Konferansı, Küresel Ekonomik Sistemin İnsani Bir Boyut Kazanmasına Katkıda Bulunmaktadır”
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç; “İslam iktisadı ve finansı, risk paylaşımına dayalı mekanizmaları, varlığa dayalı finansal ürünleri ve sosyal adaleti gözeten yapısıyla çağdaş finansal sistemlere önemli katkılar sunmaktadır. Kaynakların etkin kullanımı, gelir dağılımında denge ve toplumsal refahın artırılması gibi konular, bu alanın temel hedefleri arasında yer almaktadır. Ayrıca zekât, vakıf ve karz-ı hasen gibi geleneksel uygulamalar, sosyal dayanışma ve finansal kapsayıcılık açısından günümüz dünyasında yeniden keşfedilmesi gereken güçlü araçlardır. Bu yönüyle İslam iktisadı, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle de yüksek düzeyde örtüşmekte; insanı merkeze alan bütüncül yaklaşımıyla, küresel ekonomik sistemin insani bir boyut kazanmasına katkıda bulunmaktadır.
Üçüncü kez düzenlenen KARCIEF, bu anlayışla şekillenen bir bilimsel zemini temsil etmektedir. ‘İslami Finansta Yenilikler ve Dijital Dönüşüm’ başlığı altında gerçekleşen konferansımız, farklı üniversitelerden akademisyenlerin, araştırmacıların ve uzmanların katkılarıyla zenginleşmektedir. 13 üniversitenin iş birliğiyle planlanan 16 oturuma, 100’ün üzerinde bilim insanı katkı sağlamıştır. Ayrıca belirtmek isterim ki, KTO Karatay Üniversitesi öncülüğünde 2023 yılında başlatılan Uluslararası İslami Finans Olimpiyatları (IIFO), bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilmektedir. Organizasyona 10 üniversiteden takımlar dâhil olmakta, öğrenciler teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme fırsatı bulmaktadır. Bu etkinlik, alanında uzmanlaşacak gençlerin gelişimine ciddi katkı sunmaktadır” ifadelerine yer verdi.
“Konferansımıza Gösterilen Yoğun İlgi, İslami Finansın Küresel Ölçekte Artan Önemini Ortaya Koyuyor”
Doç. Dr. Kamola Ergun; “İslam iktisadı ve finans alanında yenilik, diyalog ve iş birliği için önemli bir platform olan 3. Karatay Uluslararası İslam İktisadi ve Finans Konferansı ile 3. Uluslararası İslami Finans Olimpiyatı’na ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Sizleri, maneviyatı, bilgeliği ve ilmi mirasıyla tanınan Konya şehrinde ağırlamaktan ve uluslararası buluşmalar aracılığıyla bu mirasa katkı sağlamaktan onur duyuyoruz. Yaklaşık 10 farklı ülkeden 200’ün üzerinde bildiri özeti başvurusu aldık ve 13 paydaş üniversitenin desteğiyle bu organizasyonu gerçekleştirdik. Gösterilen yoğun ilgi, İslami finansın küresel ölçekte artan önemini ortaya koyuyor. Benzer şekilde, ilk olarak 2023 yılında Endonezya’da düzenlenen 3. Uluslararası İslami Finans Olimpiyatı, zamanla dinamik bir yarışma ve öğrenme platformuna dönüştü. 5 ülkeden ve 10 üniversiteden katılımcıların yer aldığı bu organizasyon, vizyon sahibi yeni nesil liderlerin yetişmesine katkı sunmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.
“Alandaki Küresel İş Birliğinin ve Akademik Heyecanın Artarak Sürdüğünü Görmek Bizleri Umutlandırıyor”
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ergun; “Bu topraklar, Karatay Medresesi’nden bugünkü KTO Karatay Üniversitesi’ne uzanan ‘geçmişin mirasını geleceğe taşıma’ vizyonuyla ilme ev sahipliği yapmaya asırlardır devam etmektedir. Bizler de bu köklü geleneğin izinde, etik ve sorumlu bir finans anlayışının gelişimine katkı sunmaya çalışıyoruz. İnsanlık tarihi boyunca gönderilen Peygamberlerin temel mesajları arasında; piyasa güvenliğinin sağlanması, sömürünün önlenmesi, haksız kazancın yasaklanması ve sermayenin tekelleşmesine karşı durulması yer almıştır. Bu vizyonla ülkemizin İslami finans alanında bir merkez olması ve akademik çalışmaların seyrine yön vermesi amacıyla Uluslararası Karatay İslam İktisadı ve Konferansları serisine başlanmıştır. İslam iktisadı ve finans alanındaki küresel iş birliğinin ve akademik heyecanın artarak sürdüğünü görmek bizleri umutlandırıyor. İslami Finans Olimpiyatı (IIFO) fikri, üniversitemiz öncülüğünde doğmuş ve 2023 yılında Endonezya’da, beş kurucu üniversitenin iş birliğiyle ilk kez hayata geçirilmiştir. Bu sene de ilk defa Türkiye’de, üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir. Programların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
16-17-18 Temmuz 2025 tarihleri arasında KTO Karatay Üniversitesi’nde devam edecek olan konferansta, yurt içinden ve yurt dışından katılım sağlayan konuşmacılar tarafından sunumlar yapılarak, tavsiye niteliğinde önerilerin ortaya çıkması bekleniyor. 17-19 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek olan İslami Finans Olimpiyatı’nda (IIFO) ise 5 ülkeden, 10 üniversitenin genç temsilcileri, İslam iktisadı ve finans alanında yenilikçi fikirleriyle yarışacak.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
3. Karatay Uluslararası İslam İktisadı ve Finans Konferansı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin