Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (ISKAV) arasında iklimlendirme sektöründe istihdamı artırmak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Üniversite-sanayi iş birliğinin örnek bir adımı olarak değerlendirilen protokolle, üniversite öğrencilerine burs verilerek iklimlendirme sektöründe istihdamın artırılması hedefleniyor. Protokol ile Ege Üniversitesinin yanı sıra üç üniversitenin makine ve enerji mühendisliği öğrencilerine burs ve istihdam sağlanacak.
YÖK Başkanlığı’nda gerçekleştirilen imza törenine katılan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ev sahipliğinde, YÖK Başkan Vekili Sayın Prof. Dr. Haldun Göktaş’ın katılımlarıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Isıtma, Soğutma, Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı arasında makine ve enerji sistemleri mühendisliği alanındaki nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik, lisans düzeyinde eğitim gören öğrencilerimize burs imkânı sağlayacak protokolü imzaladık. Üniversite-sanayi iş birliği modelimizin en somut örneklerinden biri olan bu uygulama ile iklimlendirme sektöründe istihdamı artırmayı hedefliyor; öğrencilerimizin mezuniyet sonrasında sektörde sürdürülebilir bir kariyer yolculuğuna adım atmalarını destekliyoruz. İmzalanan protokolün ülkemize ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
“Başarılı öğrencilere ikinci sınıftan itibaren 9 ay burs verilecek”
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, protokol kapsamında Ege Üniversitesi ile Gazi, Karabük ve Yıldız Teknik üniversitelerinin makine ve enerji sistemleri mühendisliği programlarında okuyan başarılı öğrencilere ikinci sınıftan itibaren burs verileceğini söyledi. Prof. Dr. Haldun Göktaş, verilecek bursun, asgari geçim indirimi hariç net asgari ücret tutarının yüzde 40’ı kadar olacağını ve 9 ay süreyle verileceğini ifade etti. Prof. Dr. Haldun Göktaş, “İklimlendirme sektörü, öğrencilere iş yeri eğitimi ve staj için imkan sağlayacak, mezuniyet sonrasında mühendislerimizin sektörde 5 yıl istihdamı mümkün olacak. Sürecin sağlıklı şekilde işlemesi için ayrıca protokol yürütme kurulu oluşturuyoruz. Bu kurul, burs alan öğrencileri takip edecek, iş yeri eğitimi ve stajla ilgili çalışmalar ile bursun tanıtımını yapacak, mezunların sektörde çalışmalarının devamını sağlamak amacıyla iyileştirme önerilerinde bulunacak, sektörün makina ve enerji sistemleri mühendisi ihtiyacını tespit edecek, tarafları karşılıklı bilgilendirecek. Dolayısıyla protokol kağıt üzerinde kalmayacak, aktif şekilde işletilmesi için gayret gösterilecek. Yürütme kurulunda sektör temsilcileri ile 4 üniversitemizin ilgili bölümlerinin başkanları yer alacak.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı